7 tips for å spare energi og kroner i hjemmet

strømpriser

Bortsett fra å trekke fra gardinene, slippe solen inn og ta på seg varme klær (noe vi for øvrig anbefaler) finnes det smarte og enkle tiltak for å raskt og effektivt redusere strømkostnadene. Her er 8 konkrete tiltak du kan gjøre allerede i dag!

Av energiforbruket til en gjennomsnittlig, norsk husholdning vil omtrent 60 % av energien brukes på oppvarming. Det er derfor naturlig å se nærmere på den største energikilden når man forsøker å senke energiforbruket. Deretter kommer vanligvis varmtvann og belysning inn på listen.

 

1. Reguler komfort-temperaturen

Mange av oss holder en unødvendig høy temperatur gjennom dagen og kvelden, men før vi skal legge oss sjokklufter vi. Dette er ikke spesielt energieffektivt, så da vil det være bedre med en lavere komfort-temperatur. Et sted mellom 19 og 22 grader er normal temperatur inne på dagtid. 

Sparetips! Reduser varmen i rom som sjeldent er i bruk; som kontor, gjesterom, loftsbod eller kjellerstue.

2. Senk temperaturen om natten

Senk temperaturen ytterligere fem grader om natten for å redusere energiforbruket.

 

3. Reduser bruken av avtrekksvifter

På vinterstid kan det være lurt å redusere bruken av avtrekksvifter på bad og kjøkken. Viftene trekker fukt og matlukt ut, men den trekker også med seg mye kald vind inn. Pass også på å åpne/lukke ventiler ved vinduer og dører etter behov. 

 

4. Invester i isolasjon 

Langsiktige tiltak for å redusere varmetap kan være etter-isolering i tak og vegger, eller utskiftning av gamle vinduer. Planlegger du en større oppussing av huset vil det være verdt å få profesjonell vurdering av isolasjonsgrad og tiltak.

 

5. Installer varmepumpe og solcelleanlegg

To andre langsiktige og effektive tiltak for å redusere energiforbruket hjemme er installasjon av varmepumpe og solcelleanlegg. Dette er en synergi som gir ren strøm og effektiv oppvarming. I tillegg får du et godt, stabilt og lunt inneklima. Hvis du har en gammel peis med liten radius på varmen, vil du raskt merke temperaturforskjell. Ikke glem å rense filteret i varmepumpen jevnlig. Det samler seg lett støv i filteret som medfører at varmepumpen vil trekke unødvendig mye strøm for å varme opp rommene.  

Les også: Skal du velge spotpris, standardpris eller fastpris på strøm?

6. Skifte lister rundt dører og vinduer

Et kortsiktig og lurt tiltak er å skifte lister rundt dører og vinduer. Dette vil kunne stenge varme og kulde ute, sånn at du får en stabil innetemperatur.

 

7. Installer sparedusj

Varmtvann utgjør en stor del av energiforbruket i norske husholdninger. Ordet sparedusj høres kanskje ikke spesielt spennende ut, men det kan spare deg for noen kroner så det kan være gull verdt å prøve! 

 

 

Annet som kan være interessant

Hvordan settes strømprisen?

Hvordan settes strømprisen?

Kjøp og salg av strøm foregår helt uavhengig av det fysiske strømnettet nettselskapene forvalter. Prisen fastsettes etter tilbud og etterspørsel strømbørsen Nord Pool, hvor alle handler med alle.